Blogg

Eero klev verkligen fram som the Hero

Nykomlingar för fyra år sedan. Nu är Växjö Vipers i SM-final.

Det går inte säga annat än att klubben har stått för en imponerande säsong.

Det mesta är redan sagt och skrivet om lagets bredd. Men den går inte att komma ifrån. Vipers slår alltså Mullsjö med 4–1 i matcher utan att förra säsongens skyttekung, André Andersson, gör ett enda mål. I stället hänger Niklas Ramirez, i match 4, in sitt första hattrick i Viperströjan. Lika het som tredjeformationen var i match 4, lika sval var den i går. När platsen i Globen säkrades klev i stället Filip Kjellsson fram och drog lasset. Det är Växjös styrka. Det är framgångsreceptet. Att det alltid finns någon som är beredd att ställa sig längst fram, ta ansvar och prestera när det går lite tyngre för vissa lagkamrater. Det visar inte bara på bredden som finns i truppen, utan också på en stark gemenskap och sammanhållning i gruppen. Det är minst lika viktigt. Då litar man på varandra, och tillit föder framgångar.

Växjö slår alltså Pixbo med 4-0 i kvarten och sedan Mullsjö med 4-1 i semin. Vipers har sett starka ut hela vägen. Även när Mullsjö på onsdagskvällen testade att sjunka ner djupare med sitt försvar och låta Växjö ha bollen ut med sargerna hittade Niklas Nordén och Christian Guntsch till slut nycklar och en väg att vinna. Det såg inte ut så efter två perioder, då var Mullsjö klart bäst, men sedan, med aktiv coachning, fick Växjöspelarna fart på fötterna. Då kom också vändningen.

Det går heller inte att skriva om serien mot Mullsjö utan att nämna Eero Kosonen. I match 4 slutade skotten 52-24 till Mullsjö. Vilka vann matchen? Växjö. Tacka Kosonen för det. Världsmålvakten har varit den där stabila avgörande faktorn. I de viktiga lägena har 30-åringen behållt lugnet och presterat sin allra bästa innebandy. Hans rutin blir otroligt viktig även nu när Växjö ska inta Globen den 22 april.

För så är det. Växjöspelarna ska alltså spela SM-final. Det trodde inte jag och nog många med mig inför säsongen. Det ut att bli Falun som står på andra sidan. En tuff motståndare med världsstjärnor på många positioner. Men Växjö är inte rädda. Klubben har tre raka segrar mot Dalalaget. Över sju matcher tror jag att Växjö hade fått det svårt. Men i en match – då har Växjö alla möjligheter att skrälla.