Blogg

Fler poäng av Andersson och Kjellsson - det skulle Vipers må bra av

Jag har många gånger berömt Växjö Vipers bredd. Det finns tre femmor som alla levererat. Just nu är det den med Oliver Johansson, Manuel Engel och Victor Hansson (eller Niklas Ramirez som håller till här ofta) som imponerar mest på mig. Oliver Johansson har tagit steg den här säsongen. Victor Hansson har börjat komma igång på allvar. Detta kryddat med den avige Manuel Engel har fallit väl ut.

Kedjan med Ludwig Persson, Valdemar Ahlroth och Jesper Sankell har varit stabila hela säsongen. Det visar inte minst lagets poängliga, där den nämnda trion återfinns som topp tre.

Det är en styrka att ha en lina som kliver fram när en annan inte fungerar. Då blir laget mer svårstoppat. Motståndarlaget kan inte sikta in sig på taktiken: Plocka bort de tre spelarna så slutar laget att fungera.

Samtidigt som bredden är Växjö styrka tror jag att ett redan välmående Vipers skulle må ännu bättre av att kedjan med André Andersson, Filip Kjellsson och Karljohan Ahlroth vaknade till lite, framför allt inför det stundande slutspelet. För visst har de haft det lite tufft den senaste tiden.

André Andersson fick en flygande start efter sin skada och målen rasslade in de första matcherna. Man kunde knappt tro att han varit borta. Men sedan kom verkligheten i kapp. Det gick lite trögare. Att han skulle vara i samma slag som förra säsongen är det nog ingen som har trott. Men sju poäng på de tio senaste matcherna tror jag inte han är nöjd med. Växjös nummer sju är en poängmaskin, det är främst pinnar han ska bidra med. Han vill så klart upp i statistiken. Han skulle behöva göra två, tre, kanske fyra poäng någon match och få det att lossna ordentligt.

Karljohan Ahlroth är tillbaka i förstalinan då Engel bytt kedja. Fem poäng på de senaste tio matcherna har det blivit från hans klubba. Ahlroth den yngre är en slitvarg, och kanske inte den i den här formationen som ska stå för poängen. Den jag framför allt saknar i poängproduktionen är Filip Kjellsson. Växjös trollkarl bjuder fortfarande på magnifika saker på planen, men mål och assists har det inte blivit i några mängder på slutet. Lagkaptenen var helt bortplockad mot Linköping och faktum är att han bara gjort tre poäng på sina sex senaste matcher.

Filip Kjellsson ligger femma i den interna poängligan, strax bakom backen Markus Jonsson. På 25 matcher den här säsongen har det blivit 24 poäng (14+10) för 30-årige Kjellsson. Förra säsongen gjorde han 32 pinnar på 23 matcher. 2014/2015 blev det 33 poäng i grundserien och debutsäsongen slutade han på 48. Jag tror inte han är nöjd med sin poängskörd, även om han bidrar med mycket annat på planen.

Tänk om André Andersson och Filip Kjellsson hittar storformen till slutspelet. Här finns det ett rejält sparkapital. Kanske kan deras poängskörd plussas på ordentligt nu när bottengängen Warberg och Höllviken väntar. Det tror jag Växjö skulle behöva.