Blogg

Hovshagas imponerande resa uppåt i seriesystemet

En stark bredd, en spännande mix och så en riktigt bra målvakt. Där här ni tre ingredienser till Hovshagas succésäsong i herrarnas division 2.

I helgen säkrades Hovshagas avancemang till division 1. Växjölaget vann mot Vetlanda med 5–3 i fredags kväll. När dessutom jagande FBC Karlskrona förlorade i söndags blev avståndet ointagligt. Med tre omgångar kvar ligger Hovshaga på uppflyttningsplats med 44 poäng. Trean Vimmerby och fyran FBC Karlskrona har båda 34.

Därmed kan spelarna i Hovshaga luta sig tillbaka och under säsongsavslutningen njuta av att nästa år vara en division 1-klubb.

Klubben har stått för en imponerande resa genom seriesystemet. Som nykomling i division 3 östra säsongen 2014/2015 vann laget serien i överlägsen stil. Första året i tvåan blev det en sjundeplats. Det följdes upp med en femteplats. Och så år tre var det dags att komma topp två och ta steget upp.

Det är alltså inte många år sedan laget lattjade runt i fyran.

– Vi har gjort en rejäl resa, säger Hovshagas tränare Christoffer Tiderman när jag ringer upp honom för att snacka om succésäsongen.

Något resultatmål fanns inte inför säsongen. I stället har det hela tiden handlat om utveckling och att bli bättre och bättre år för år.

Men det är ingen slump att föreningens nästa framgång kommer just i år. Anledningarna till de är många. Här är tre viktiga pusselbitar:

• Den starka bredden: När många lag gått ner på folk har Hovshaga pumpat på med tre femmor. Jag såg själv för några veckor sedan hur Vimmerby slet ut sina bästa spelare under de två inledande perioderna, medan Hovshaga konsekvent gick runt på mycket folk. Det blev också helt avgörande i den sista perioden där hemmalaget gjorde fem mål framåt. Segersiffrorna skrevs till 7–3 och tre oerhört viktiga poäng ramlade in på kontot.

– Vi har en bredare och starkare trupp än de andra lagen. På träning har vi varit fyra femmor som skulle kunna spela match utan problem, säger Christoffer Tiderman.

•  En spännande mix: I truppen finns rutinerade rävar som Pontus Johansson och Linus Persson som fortsätter att leverera poäng. Blanda det med unga spännande namn som 17-årige Rasmus Carlsson och vi får ihop en bra mix av rutin och talang. Toppa sedan med ett gäng duktiga spelare i olika åldrar, som gjort X antal säsonger på den här nivån, och du har ett riktigt starkt lag att ställa ut.

En riktigt bra målvakt: Ett bra lag har alltid en pålitlig målvakt mellan stolparna. I Hovshaga heter han Niclas Andersson. 23-åringen har återigen levt upp till sitt smeknamn: Muren. Känslan är att en förstärkning på målvaktsplatsen inte är första prioritet i lagbygget inför nästa säsong. Hela Hovshagas defensiv är värd att lyfta fram. Laget har endast släppt in 65 mål. Laget som släppt in näst minst är Vimmerby med 92. Det är såklart en riktigt stor framgångsfaktor.

Christoffer Tiderman lyfter också fram den familjära känslan som finns i föreningen. Utifrån får man bilden av att laget är ett enda stort kompisgäng.

– Vi har ingen sportslig ledning som inte har någon koppling till laget. Det är ingen utifrån som har drivit det här, utan det är vi tränare, spelare med hjälp av föräldrar som ser till att saker händer. Det är vi tillsammans som har gjort den här resan, säger tränaren.

Samtidigt som det gäller att njuta av framgången måste klubben förbereda sig på att det ett stort jobb som måste göras framöver. Skillnaden på division 2 och divison 1 är stor. Och tanken är inte att gå upp och känna på serien under ett år. Siktet är inställt på att etablera sig. Att bli ett jojo-gäng är inget som intresserar.

– Vi ska fortsätta utveckla det som har varit vår styrka. Vi är väldigt duktiga på att försvara oss och vi har ett bra grundspel att luta oss mot. Den kanske största delen är att vi behöver vara lite mer förberedda fysiskt. Sedan är det klart att vi behöver plocka in lite förstärkningar, säger Christoffer Tiderman.