Blogg

Innebandyn får inte vara rädd för fyndiga pikar - tvärtom

Slutspel. Match 2. Det är hetta och känslor på läktaren och på planen. Två rivaler som gör upp i en bäst av sju-serie. Då håller några Växjösupportrar upp en banderoll med texten ”Spotta nu då” riktad mot Kim Ganevik i Mullsjö (som blev avstängd två matcher i kvartsfinalen efter en spottloska mot Linköpingspubliken). Samtidigt som banderollen är uppe har Viperssupportrarna regnponchos på sig.

_DSC9608

Efter matchen skriver en del att det var lågt och onödigt. Dessutom går Växjö Vipers ut på twitter och tar avstånd från banderollen. Växjö Vipers som föreningen behöver inte gilla budskapet på banderollen. Absolut inte. Men det finns ingen anledning att gå ut och ta avstånd (de verkar också ha ändrat sig då tweeten med avståndstagandet senare försvann). Ska man ta avstånd till supportrar ska en rejäl gräns vara korsad. Det här är långt från den gränsen tycker jag. För mig är det humor. Fyndigt. Ett perfekt sätt att pika en motståndare. Något som innebandyn kan behöva mer av.

Innebandyn skriker efter stämning på läktaren, efter rivalmöten som kan driva publik till arenorna, efter energi och engagemang. Då kan inte innebandyfamiljen vara så nojig. Det får aldrig övergå i hat och hot, men fyndiga pikar i form av exempelvis banderoller eller läktarsånger skapar rivalitet. Det skapar känslor som översätts till publiktryck. Se bara hur Mullsjöpubliken stöttade Ganevik genom matchen. Varje gång han rörde bollen blev det ett jubel. Klackarna sjöng mot varandra. Banderollen var den där tändstickan som behövdes för att få det här mötet att blossa upp ordentligt.

Jag har varit på många innebandymatcher, men ingen med sådan så bra stämning som den i Mullsjö. Det kändes verkligen som slutspel. Precis så det ska vara.

Så gör inte en större grej av det här än vad det är. Det var alltså bara knappt tio personer i publiken som tog på sig regnponchos och höll upp en banderoll med texten ”Spotta nu då”.

Jag ser fram emot fortsättningen av semifinalserien. Nu är det i gång på allvar. Nu är det hett. Nu är det två lag som inte gillar inte varandra. Med publik som stöttar sina egna till 100 procent, och inte har så mycket över till det andra laget. Precis så det ska vara. Nu hoppas jag bara att Mullsjös supportrar kan kontra med något fyndigt som får fyr på Växjö Vipers publik.