Blogg

Ris och ros till nya förslagen

I dag presenterade SSL-klubbarna och deras intresseförening SSL/SEI förslag på serieförändringar inför säsongen 2017/2018. Jag ger tummen upp för vissa saker, men är också tveksam till en del.

Främst är jag väldigt positiv till att det händer saker. Saker som ska göra sporten roligare att titta på. Den vägen måste innebandyn gå. Våga testa. Inte köra i gamla hjulspår.

Det första förslaget:

• I grundserien blir det spel tre mot tre i sudden i fem minuter och därefter straffar. Straffarna är suddenstraffar vilket innebär att om det första laget gör mål direkt och det andra missar direkt är det avgjort efter bara en runda. I slutspelet blir det också tre mot tre i sudden vid oavgjort resultat. Dock inga straffar, utan man lirar tills det är avgjort.

Kommentar: I grundserien kan jag köpa att man testar tre mot tre. Det kan bli en häftig krydda (med risken dock att det blir lite väl öppet och lekfullt). Jag älskar också att straffar införs. Som det varit nu har sudden känts helt onödigt om det fortfarande är lika efter fem minuter. Men att det kan vara över efter en straffomgång? Det gillar jag inte. Det ska vara minst tre omgångar. Det skapar spänning. Och blir det straffar – då vill publiken se några stycken i alla fall. Inte bara två. När det gäller slutspelet är det bra att det spelas om det tills någon gör ett mål. Här ska inte straffar avgöra. Men spela fem mot fem. Här det för viktiga matcher för att köra tre mot tre. Det kommer att bli för öppet och vi kommer inte få några långa häftiga förlängningsdraman. Gör inget lag i tre mot tre inom ett tre, fyra minuter är det för dåligt. Nej, i slutspel ska det vara samma förutsättningar sett till det att ett lag har vunnit.

Andra förslaget:

• Gör som hockeyn och utöka med åttondelsfinaler för 7-10. Lag 11-12 har spelat färdigt och 13-14 flyttas ner precis som nu.

Kommentar: Intressant. Fler streck gör att fler lag får något att spela om. Det ser jag bara som positivt. Det kan säkert locka fler publik till arenorna när det börjar att dra ihop sig. Dessutom blir det än viktigare att komma topp sex. Kort och gott, bara positivt. Kör på det här förslaget.

I övrigt: Snart dags att bege sig till Fortnox för match tre mellan Vipers och Pixbo. Vill ni ladda upp inför den matchen kan ni se vårt nya magasinsprogram 2plus2 där vi fokuserar på Vipers och Lakers. På den här länken hittar ni dagens avsnitt.