Blogg

Växjö Vipers - mission accomplished

Plocka bort Daniel Johnsson. Sänka Jonathan Paulsson. Det var en viktig del i Växjös plan när Helsingborg besökte Fortnox Arena på onsdagskvällen. Efter matchen går det bara att säga: mission accomplished.

Skåningarnas skyttekung Daniel Johnsson hade haft stor lekstuga i de två inledande matcherna mellan lagen, där han gjort hela sju mål. Samtidigt hade en storspelande Jonathan Paulsson fungerat vägg i Helsingborgs kasse.

Den här gången såg det annorlunda ut. Daniel Johnsson hade en riktigt bra chans, och då gjorde Eero Kosonen en riktigt kvalificerad räddning. Annars låg Växjös försvarare helt rätt i positionerna. En sådan som Magnus Jansson slet något oerhört, gick upp hårt på motståndaren, täckte skott och kämpade framför mål. Helsingborg bjöds på ingen tid läns sargerna. Ett organiserat försvarsspel gjorde att de avslut som Helsingborg fick iväg hade Kosonen inga problem att plocka.

Framåt var Valdemar Ahlroth stekhet. Växjö passade runt och letade läge i sina PP. När Ahlroth väl fick bollen, gjorde han proceduren kort. In i bladet, upp i krysset. Det såg så enkelt ut. Växjö var så effektiva att Jonathan Paulsson byttes ut i slutet av matchen (vilket också kanske var en bra chans att ge Mattias Qvarfordt en chans att visa upp sig i sin gamla hemmaborg).

För Växjös del tror jag att vinsten betyder mycket. Nu är Helsingborgsspöket borta. Helt plötsligt är det huggormarna som har det mentala övertaget. För 8-1 är inget man skojar bort. Skulle lagen mötas i ett slutspel är det fördel Växjö.

Nu tror jag dock att Helsingborg kan få det tufft att nå ett slutspel, i alla fall om det fortsätter att se ut som i går. Samtidigt som var Växjö var bra var Skånelaget riktigt trötta. Tidigt började spelarna hänga med sina huvuden. Får laget inte igång spelet och hittar energin igen är slutspelsplatsen absolut i fara.

En annan spaning, tycker Niklas Ramirez gjorde en bra match bredvid Markus Jonsson. När han tidigare under säsongen fått spela back tycker jag att det sett lite svajigt ut. Den här gången såg det stensäkert ut. Bredden är toppen i Växjö, som jag skrivit så många gånger.