Intressanta förändringar i Vipers powerplay

Blogg

Växjö Vipers har haft spelledigt sedan den 30 november. Men det betyder inte att laget har legat på latsidan. I stället har det hänt en hel del. En grej är att det har kastats om ordentligt i powerplay. Till helgens match mot Pixbo är det en helt ny förstauppställning som ställs på banan. Jesper Sankell ska nu få kampera ihop med Magnus Jansson, Manuel Engel, Ted Nivestam och Kasper Hydén. Det som kanske sticker ut mest i den uppställningen är Magnus Jansson. Under sina 1,5 år i klubben har 24-åringen kanske mer gjort sig känd som en defensiv gigant, som i PP varit en stark pjäs att skicka in i numerära överlägen för att vinna boll och sedan springa och byta så fort det ska anfallas. Nu ska alltså backen in och bidra framåt. Kan det verkligen funka? tänker jag. Potentialen finns för att ska bli något bra. I alla fall om vi ska tro lagets tränare Niklas Nordén:

”Kollar vi på Magnus Jansson har det skett en del roliga saker på träning och det ska premieras. Är man het ska man få chansen.”

Det finns så klart en till sak som sticker ut. Vi snackar om Växjö Vipers förstauppställning i powerplay och varken Ludwig Persson, Markus Jonsson, André Andersson eller Filip Kjellsson finns med. Fyra som varit självklara i den rollen tidigare. Nu finns det så klart två PP-formationer, och alla i kvartetten jag precis nämnt finns med i den andra. Men nog är det lite anmärkningsvärt att det har skett en skiftning i rangordningen. För på något annat sätt kan jag inte tolka mitt senaste samtal med Nordén. Även om han inte vill snacka i termer av första- och andrauppställning är min bild att, låt oss kalla den Magnus Jansson-formationen är nummer ett och André Andersson-formationen är nummer två.

Växjötränaren är inte helt nöjd med hur spelformen fungerat och vill nu testa något nytt. Så här sa Nordén när jag snackade med honom om de nya PP-formationerna:

”Det är lite för att snäppa upp och testa på att spela med dem vi upplever är heta just nu och som gör de sakerna som vi vill ska ske på plan.”

Ingen ska helt enkelt känna sig säker på en plats. Det gäller att leverera. Och visar man framfötterna på träning måste man få chansen i match. Eller som Växjötränaren uttryckte det:

”Vi får inte måla in oss i ett hörn och tänka att det bara är fem spelare i alla lägen som ska göra det, och när de lyckas lite sisådär kör man ändå bara på. Vi har ett otroligt kompetent innebandylag och där finns många powerplayspelare. Då måste vi testa nytt.”

När det gäller uppställning nummer två går Karljohan Ahlroth på den femte platsen, där Sankell tidigare spelat. ”Jojo Ahlroth har varit vår främsta spelare så här långt”, sa Nordén.

Det ska bli väldigt intressant att följa Pixbomatchen på söndag. Kanske kan den nya PP-formationen få rejäl fart. Kanske fungerar det inte alls. I vilket fall som helst tror jag det kan få fart på André Andersson-formationen. Inte kommer den lämna över tronen utan en fajt. De kommer säkert vilja visa vilka som är bäst. Så rotationen kan vara ett smart drag och en uträknad tanke från Nordén. Att spelarna höjer sig när deras platser inte längre är självklara.

Vi får se hur det blir. En första utvärdering kan göras efter Pixbomatchen – en match där jag i alla fall ska kolla in special teams lite extra.