När blir en Vipersspelare bäst i världen?

Blogg

Rasmus Enström och Anna Wijk har utsetts till världens bästa innebandyspelare 2015. Grattis! Fullt rättvist.

Roligare för Växjö Vipers del är att Eero Kosonen finns med på listan, som ensam målvakt. Ett tydligt bevis på att han är världens bästa målvakt, menar tränaren Niklas Nordén.

Och det är väl svårt att argumentera emot. Är man med på listan över världens tio bästa spelare, och då som ensam målvakt, borde det ju så klart betyda att man är bäst i sin gren.

– För mig är det viktigaste hur det går för laget, jag lägger inte så stor vikt vid individuella priser, sa en mycket ödmjuk och glad Kosonen jag lyckades få tag på honom trots att han befinner sig utomlands på semester.

Frågan är när en spelare från Växjö Vipers är med i den absoluta toppen när världens bästa spelare ska utses?

Kanske är det inte så långt kvar. Det finns i alla fall mycket talang i truppen, vilket inte minst uttagningen till det nya projektet Topp & Talang visar. Självklart ska en Valdemar Ahlroth, 38 poäng den gångna säsongen, och en Markus Jonsson, som redan testat på landslagsspel, finnas med i en sådan trupp.

Mer överraskad blev jag över att Ludwig Persson och Niklas Ramirez är med. Men positivt överraskad.

Persson tycker jag tog stora steg under säsongen. Likadant med Ramirez. Kul för Växjö att de får chansen att visa upp sig i ett sådant här sammanhang.

Det är helt klart en bit kvar till den absoluta toppen. Nu gäller det för dessa spelare att ta hand om talangen, fortsätta utvecklas i den här takten. Då kanske landslagsspel inte är långt borta.

Nu till något annat. Som vi alla vet blir det fler matcher för superligan-klubbarna nästa säsong då klubbarna delas upp i två derbygrupper, som ger sex extra matcher.

Nu är uppdelningen klar:

Norra gruppen
AIK IBF
IBF Falun
IBK Dalen
IK Sirius IBK
Karlstad IBF
Storvreta IBK
Team Thorengruppen SK

Södra Gruppen
FC Helsingborg
Höllvikens IBF
Linköping IBK
Mullsjö AIS
Pixbo Wallenstam IBK
Warberg IC
Växjö IBK

En uppdelning som är otroligt jämn sätt till statistiken. Lagen i den södra gruppen tog tillsammans 315 poäng den gångna säsongen. Att jämföra med lagen i den norra serien spelade in 310 poäng.

Säsongen 15/16 tog Växjö Vipers 14 av 30 poäng mot Helsingborg, Linköping, Mullsjö, Pixbo och Warberg. Höllviken är nykomlingar.

Det är svårt att säga vad det här betyder för Växjö. I gruppen finns mardrömsmotståndaren Pixbo, två förluster förra säsongen. Och så drömmotståndaren Warberg, som Växjö vägrar förlorar mot.

Men fler spännande matcher blir det i alla fall. Och fler innebandymatcher. Det kan ju inte vara annat än positivt.