Ola Karlsson om succéstarten: "Jag har höga krav på grabbarna"

Blogg

Växjö IBK U imponerar i division 1 södra. Efter 13 omgångar toppar laget tabellen fem poäng före tvåan. Innebandybloggen tog ett snack med tränaren Ola Karlsson – som trots framgången inte är helt nöjd med spelet.

– Även om vi har tagit poäng i de senaste omgångarna har vi fallit tillbaka spelmässigt. Det blir lätt så när det går för enkelt och man känner att det här kan vi – då slarvar man lätt med grunderna. Mentalt och inställningsmässigt har vi inte riktigt varit närvarande alla gånger. Som senast mot Warberg IBF när vi gick upp till en 7–1 efter halva matchen, sedan släpper vi in tre mål under den andra halvan. Vi klappar igenom lite grann. Känslan är att det är klart och då slutar vi spela. Det jag kunde önska är att vi trycker gasen i botten igen. Nu har vi anpassat vår nivå efter motståndaren. Det har ändå gått bra men för att utvecklas och ta ännu ett kliv ska vi försöka få en jämnare nivå på våra prestationer. Vi behöver steppa upp och hitta tillbaka till spelet vi hade inledningsvis, säger han.

I stort är dock Växjötränaren nöjd med säsongen. Och det är inte svårt att förstå varför. Efter 13 omgångar toppar Växjö IBK Utveckling division 1 södra med 33 inspelade poäng. Närmaste laget i tabellen är Olofström som har 28 pinnar. Fyra lag går till allsvenskt kval och en plats där känns redan i hamn. Visst, det är många matcher kvar. Men ner till femman Sävsjö skiljer det 13 poäng.

– Poängmässigt får vi inte klaga någonstans. Vi har bara två förluster så det har varit jättebra. Vi har gått runt på många spelare, jag tror att vi har använt 28 eller 29 olika spelare under de här matcherna. Det visar på den oerhörda bredd som finns. I och med att vi har den här konkurrenssituationen kan spelarna inte slappna av. Men samtidigt som det här är en styrka kan det också vara en svaghet. Vi har inte fått kontinuitet i spelet.

Inför säsongen snackade Ola Karlsson om vikten av att sätta försvarsspelet.

– Det är ynnest att få jobba med all den talang som finns i truppen. Spelarna har många verktyg, framför allt offensivt. Nu gäller det att få in ett försvarstänk. Ungdomarna har alltid varit bra, vilket gjort att de ofta fått praktisera offensiven och inte satts på prov defensivt, sa han i en intervju i Smålandsposten i september.

Det har blivit jackpot. 61 insläppta mål så här långt – bäst i hela serien.

– Att släppa in minst mål var ett mål inför säsongen. Och då har vi ändå släppt in en hel del mål mot slutet. I det stora hela är jag nöjd men senaste fem, sex omgångarna har vi slarvat lite grann. Igen handlar det om bekvämlighet och att vi tror att det här kan vi. Vi behöver hitta tillbaka till att alla sliter för varandra och att vi jobbar som en enhet.

Hur ser du på er offensiv?

– Spelmässigt är jag ganska nöjd offensivt. Jag tycker att vi har ett bra spel. Vi är spelförande och vi hotar jättemycket. Sedan är det effektiviteten som man kanske kan klaga på lite grann. Vi bränner otroligt mycket lägen. Ofta när vi leder stort, då vi inte är riktigt påkopplade och för bekväma. Effektiviteten kan helt klart bli bättre.

Hur ska ni få fart på det?

– Sådant är svårt att träna på. Det handlar om att gnugga på och försöka vara mer fokuserade på träningarna, så man inte slänger iväg ett skott slentrianmässigt utan man gör allt till 100 procent.

Ni leder serien med fem poäng ner till tvåan. Samtidigt låter du inte helt nöjd. Hur är det med kravbilden?

– Jag har höga krav på grabbarna och grabbarna har höga krav på varandra och på mig. Och det tycker jag att vi ska ha. Vi är så pass talangfulla. Sedan är det jättemånga unga grabbar som man får ha tålamod med. Men om vi uppnår vår högstanivå är vi ett jättebra innebandylag. Vi kommer dock upp där för sällan. Vi är lite för ojämna.

I somras bestämdes det att Vöikers skulle ingå i Växjö Vipers paraply och bytte därför namn till Växjö IBK Utveckling. I och med namnbytet ändrades också målsättningen för division 1-laget. I stället för ett resultatmål är det fokus på att fostra talanger som en dag kan ta steget upp till SSL-laget.

Ola Karlsson tror att förändringen är en stor anledning till att det har gått så bra i år.

– Ofta blir det enklare för grabbarna. Vi har inget krav utåt att vi ska leverera en massa mål och poäng. Vi ska utveckla spelare och det kan göra det enklare för spelarna att slappna av. Det gör inte så jäkla mycket om vi tappar någon poäng här och var utan det viktiga är att vi utvecklas på sikt. Det tror jag kan vara en nyckel till att vi har gått så bra. Vi kan släppa lite grann på det där oket som kan vara på axlarna och acceptera poängförluster någon gång ibland.

Samarbetet med SSL-laget har inte gått att ta miste på under säsongen. Backen Viktor Johansson har flyttats upp, talangen Samuel Algman Folkesson har fått testa på SSL-spel. Likadant med Oliver Ericsson. Samtidigt har Erik Oscarsson, Johan Åkesson och Felix Göthberg gått andra hållet.

Hur tycker du samarbetet med SSL-laget fungerar?

– Det är klart att i den bästa av världar skulle man ha med alla spelare i varje match. Men vi är där vi är i hierarkin och det är självklart att SSL-laget ska prioriteras. Vi har så pass bred trupp att det än så länge inte har skadat oss. Jag skickar gärna upp ett par extra spelare till Vipers, då plockar jag underifrån i stället. Det är inget fel på det. Men om vi på sikt ska leverera och gå hela vägen genom ett kval, då kanske det behövs mer kontinuitet.

Siktar ni på att gå upp i allsvenskan? Vill föreningen ha ett lag i SSL och ett i serien under?

– Det får nästan styrelsen svara på. Men så länge man är i en serie och det finns en chans att gå upp är det klart att alla spelare vill vinna. Så det är det vi går för. Men blir det inte så är det heller ingen katastrof. Det är inget vi snackar så mycket om. Vi kör på så får vi se vart det landar.