Steneros: Derbyfesten förtjänar högsta betyg

Blogg

Innebandyn är i gång på allvar igen efter jul- och nyårsledigheten. Det är också dags för årets första blogg. Den här gången handlar mycket kring derbyt mellan Hovshaga AIF och Växjö IBK Utveckling.

+:  Nils Jadelind, Växjö IBK Utveckling

Nu blev det visserligen förlust för laget i sudden. Men att göra fyra mål i ett derby mot Hovshaga förtjänar ändå stort beröm. En av de fyra fullträffarna var dessutom det poängräddande 9–9-målet med mindre än två minuter kvar.

++: Växjö Vipers laginsats

Det var en händelserik vecka för Växjö Vipers. Christian Guntsch lämnade tränaruppdraget och in kom i stället Johan Schönbeck. Bara ett par dagar senare var dags för match borta mot Visby. Skulle truppen kunna förvandla turbulensen till positiv energi? Svaret kom efter åtta sekunder. Jesper Sankell spelade fram André Andersson som stänkte dit 1–0. Sedan blev det en ganska behaglig resa till 7–3. Kortvarig effekt blev det. Nu blir det intressant att se om den också blir långvarig. Ny viktig match väntar mot Helsingborg redan på tisdag.

+++: Lagans trea

Oj, vad Lagan behövde en seger. Den satt långt inne men Robin Bylanders 4–3-mål i början av period tre hemma mot Lockerud Mariestad räckte. Det var första trepoängaren sedan början av november. Lagan är fortsatt under strecket i den södra allsvenskan. Men gapet upp till säker mark minskar något. Nu är det tre poäng till nian Lillån.

++++: Derbykungen Emanuel Petäjä

Hovshagas Emanuel Petäjä får utses till säsongens derbykung. I höstderbyt mot Växjö IBK Utveckling blev han poängräddare med två mål. I helgen avgjorde han drabbningen i sudden. Det går absolut att snacka om en renässans för Emanuel Petäjä. Känslan var att de poängproducerande dagarna tillhörde det förflutna och att 29-åringen numera mer var en defensiv back som levde på rutin i stället för speed. Men så kom den här säsongen. Nu är Petäjä återigen en spelare som definitivt gör skillnad i offensiven. Redan, på 13 matcher, har han gjort 18 poäng (9+9), att jämföra med åtta poäng på 18 matcher 2017/2018 och 14 poäng på 21 matcher förra säsongen.

+++++: Derbyfesten

Dramatik. Avgörande i sudden. Målrikt. Känslor. Storpublik. Helgens möte mellan Hovshaga AIF och Växjö IBK Utveckling förtjänar högsta betyg. Publiken bjöds på hela 19 mål. Det var spännande hela vägen. Matchbilden svängde. På läktaren satt 464 åskådare. Härligt att det bjuds på sådana här matcher i division 1-innebandyn. Hemmalaget gick segrande ur bataljen och ligger femma i tabellen. Till sjuan Växjö skiljer det fem poäng.