The great escape får högst betyg i rafflande vecka

Blogg

Seriespelet är klart. För många är säsongen därmed färdigspelad. För några väntar fortsatt kvalspel och slutspel. Vissa har fått fira serieseger, andra har deppat och ett par har jublat över nya kontrakt.

Här kommer betygen för veckan som har gått.

+++++: Lagan IBK:s starka avslutning

The great escape! Laget klarade nytt kontrakt i herrarnas södra allsvenska. Stort grattis till det. Riktigt starkt av nykomlingen. Jag har inte stenkoll på statistiken, men frågan är om inte det här är första gången på säsongen som laget är över nedflyttningsstrecket. Kanske att det har varit någon mer gång. I vilket fall som helst var det helt rätt tid att pricka in det. I den sista omgången besegrades Craftstadens IBK Oskarshamn med 8–5. Men endast segern räckte inte, Lagan var dessutom beroende av att redan klara seriesegraren Warberg skulle slå Malmö. I den matchen var det aldrig något snack. Warberg vann med hela 9–1. Kul för Kronobergsinnebandyn att fortsatt ha ett lag i den näst högsta serien. Det kan bli två om Växjö IBK Utveckling vinner kvalet.

++++: Växjö Vipers andra plats

Säsongen är inte slut än. Det såg laget till när Tranås besegrades med 5–2 i den sista omgången. Poängen innebär en andra plats i damernas division 1-serie – en poäng före trean Craftstadens IBK Oskarshamn.Tabelltoppen har varit riktigt jämn den här säsongen och Växjöspelarna har fått kämpa hårt för platsen. Målsättningen inför seriestarten var att ta en kvalplats. Uppdraget slutfört. Bra jobbat! Nu gäller det att ladda om batterierna. Ny match mot Munka-Ljungby väntar redan på lördag. Chansen finns absolut att klättra upp ett steg i seriehierarkin.

+++: Hovshaga AIF:s nya kontrakt

Det höll. Kontraktet säkrades. Nykomlingen spelar i herrarnas division 1 södra även nästa säsong. Säsongen har varit mycket upp och ned. Till slut fick laget ändå jubla. Men det satt hårt inne. Också här bjöds det på en rafflande avslutning. Poäng var ett måste i den sista omgången för att vara säker på nytt kontrakt, annars var laget beroende av resultaten i matcherna för bottenkollegorna Stanstad och Skurup. Det började tungt. 1–3-underläge mot Kalmarsund Ungdom i mitten av matchen samtidigt som stadskollegan Växjö IBK Utveckling inte var mycket till hjälp, när laget gick bort sig mot Skurup. Hovshaga tog dock tag i saken och vände på steken. Till slut blev det seger i övertid mot Kalmarsund. Vi säger grattis till det nya kontraktet. Blir spännande att se hur det här lagbygget utvecklas under silly season.

++: Hovmantorps GOIF:s överlägsenhet

19 segrar, en oavgjord och 58 poäng. 257 gjorda mål, 77 insläppta. 12 poäng före tvåan. Där har ni Hovmantorps siffror i herrarnas division 4 västra. Det blev en riktigt överlägsen serieseger. Är så klart något extra speciellt att gå genom en säsong utan att förlora en enda match. Det förtjänar all credd. Vi får också skicka våra gratulationer till tvåan Älmhults IBK, som på bättre målskillnad tog andraplatsen i serien före Öjaby Sport IBK.

+: Ryds SK

Kommer Ryd ens ta några poäng den här säsongen i damernas division 1? Det var känslan i inledningen på säsongen. Då var det mörkt. Nu är känslan en helt annan. Laget gick ihop som grupp och stod för en imponerande uppryckning. Fem segrar efter full tid och 17 poäng på 22 matcher är kanske inte jättestarka siffror. Men de räcker gott och väl till att inte hamna i botten – och det är väl imponerande med tanke på starten. Den lilla orten har också levererat i publikväg, med ett snitt på 134 personer (som är starka siffror i sitt sammanhang). Det är mer än exempelvis topplaget Växjö Vipers. I Ryds hemmaderby mot Olofström var det full hall. Och returmötet i Olofström lockade 500 personer. Fina siffror. Jag har också blivit tipsad om att när Ryds juniorer mötte Växjös juniorer i fredags var publiksiffran på över 160 personer. Invånarna i Ryd gillar sin innebandy. Det gillar jag!