Underhållning i världsklass från Växjöstjärna

Blogg

Gäsp. Så går det kort och gott att sammanfatta den första perioden mellan Växjö Vipers och Helsingborg.

Wow. På annat sätt går det inte att beskriva den tredje perioden.

Mittenakten var någonting strax där emellan.

Under matchens sista 20 minuter gjorde Vipers sju mål. Störst lekstuga hade femman med Oliver Johansson, Niklas Ramirez, Jesper Sankell, Manuel Maurer och Manuel Engel. När kvintetten spelat ihop har den varit Växjös bästa sett över hela säsongen. När den dominerar som mot Helsingborg, i världens bästa innebandyliga, går det inte säga annat än att femman, i sina bästa stunder, håller världsklass.

Den offensiva trion imponerar mest. Niklas Nordén jublar säkert åt att ha tillbaka Manuel Engel efter långtidsskadan. Med sin smarthet och lugn är Engel tryggheten bland måljagande forwards. Hans mjuka handleder leder också till en hel del poäng.

Jesper Sankell är den som imponerade mest mot Helsingborg. Här kan vi definitivt snacka världsklass. Stora ord. Men det var i alla fall vad jag tänkte när jag såg onsdagens match. 25-åringen slet över hela banan. Han hittade smarta passningar. Skottet var sylvasst. En kombo som är svår att försvara sig mot. Täcka skott eller ta bort diagonalaren? Jag gissar att Niklas Nordén är väldigt nöjd att Sankell inte är uttagen i landslaget, med tanke det tuffa spelschemat och att spelarna behöver vila. Men snart borde det väl vara dags att ge forwarden chansen i blågult. Med tanke på alla återbud Mikael Hill har fått måste Sankell vara med i hans tankar – annat vore konstigt. Jesper Sankell är till exempel sexa i hela ligans poängliga. Kanske är Växjöspelarens historia av kontroverser till hans nackdel.

En som definitivt cementerat sin plats i landslaget, men då det schweiziska, är tredjelänken i Växjös superkedja. Manuel Maurer har en förmåga att stå på rätt plats vid rätt tillfälle. Det är 25 mål på 22 matcher ett bevis på. Det extrema målsuget visas också när han ibland ligger och fiskar högt upp i banan, även om motståndaren är i anfall. Dessutom tyder 17 målgivande passningar att stjärnan bidrar på fler sätt än bara med mål.

Växjös förstafemma är riktigt bra. Tredjefemman gör sitt jobb. Nu är det André Anderssons enhet vi väntar på. Vi vet att det finns oerhört mycket att hämta ur den, det såg vi inte minst i inledningen av säsongen när femman bar fram Växjö till fem raka segrar. Men den senaste tiden har det inte riktigt stämt. Spelet har stundtals varit hafsigt och slarvigt och lett till en del baklängesmål. En förklaring är så klart Markus Jonssons frånvaro, först på grund av skada och nu senast sjukdom. Lagkaptenen är spelmotorn. Den som ofta hittar fram med den avgörande bollen till kedjans målskyttar. Därför är det viktigt att Jonsson är tillbaka ren och fräsch efter landslagsuppehållet.

Får Andrés femman vara hel, och får träff, blir Växjö tuffa att tas med under våren.